Te hallottál már róla?

Az ember, ha vállalkozást indít számtalan dologhoz kell értenie, de legalábbis jártasnak lennie a témában. Könyvelés, pénzügyek, marketing, munkavédelem, tűzvédelem, jogszabályok és még sorolhatnám azokat a területeket, amelyekhez egyszerre szakértőként érteni egészen egyszerűen véleményem szerint lehetetlen. Ekkor azonban mit tehetünk? Keresünk egy olyan munkavállalót, aki megfelelő módon tud segítséget nyújtani számunkra az egyes területeket illetően, vagy egy külső partner segítségét kérjük, hogy szolgáltatásával teljeskörűen járjon el a terület feladatait illetően. Természetesen a döntéseket ez esetben is nekünk kell meghozni, de nem nekünk kell kidolgozni a lehetséges megoldási változatokat, így azokból döntve jó esetben biztosan védve leszünk minden problémától.

Van azonban egy feladat, amit minden olyan vállalatnak kötelező elvégezni, akinek csak egy fő alkalmazottja is van, számtalanszor lemarad azonban a listáról, és bizony nagyon könnyen bírság lesz belőle egy-egy ellenőrzés során. Mi ez a feladat? A munkavédelem területéhez kapcsolódó, de nem szorosan beleértendő, a kockázatértékelés feladata. Bizony minden egy fő munkavállalót alkalmazó vállalatnak kötelező ezt elvégezni, és rengeteg esetben ez elmarad. Fel kell térképezni melyek azok a folyamatok, munkafázisok vagy állomások, amelyekben veszély fenyegeti a munkavállaló testi épségét, esetleg életét. Ezek után meg kell határozni, hogy milyen intézkedések, megelőzési feladatok szükségesek ahhoz, hogy a lehető legkevesebb esélyét adjuk meg annak, hogy ezekben a fázisokban, ezekben a területekben a veszély be is következik, és valamilyen nem várt esemény, baleset lesz a vége, ami persze a munkavállalóra nézve a munkahelyi baleset kockázatát vonja maga után.

Számos esetben bizony a vállalkozók bosszankodnak ezen, azonban ha felteszem számukra a kérdést, hogy melyik a jobb, előre gondolkodni, vagy épp a munkahelyi baleset kivizsgálásán részt venni, esetleg egy munkavállaló életét követelő baleset részese lenni, egyből rájönnek, hogy a kötelező jelleg nem azért van, hogy őket bosszantsa bárki, hanem hogy biztosan el legyen végezve a feladat, és ne legyen egy olyan vállalkozó sem, aki nem figyel a munkavállalójára, és a folyamatokra, így veszélye sodorva az alkalmazottakat.

Fontos tehát, hogy végezzük el ezeket a kötelező bosszantásnak tűnő, ámde legalább olyan sok értelmet is tartogató és értéket teremtő feladatokat, nem csak a magunk, de a munkavállalók védelme érdekében is.